I.Întroducere
1. Importanţa culturii
Coacăzul
este o cultură foarte apreciată prin valoarea alimantară şi terapeutică a
fructelor. Acestea conţin cantităţi mari de vitamina C între 150 şi 400 mg%,
acizi organici (2,5-4,2 %), zaharuri (7,2-12,0%), pectine (0,6-1,3%) săruri
minerala şi altele.
Fructele
se consumă mai puţin în stare proaspătă, însă sunt foarte apreciate în
industria alimentară, pentru fabricarea unei game de produse cum sunt
siropurile, dulceaţa, pelteaua, băutui tonice etc.
Din
frunze, vîrfuri de lăstari şi fructe se prepară medicamente şi ceaiuri calmante
care se folosesc la prevenirea şi tratarea bolilor reumatismale, artritelor,
diareii, hepatitei, scorbutului, oboselii generale, anghinei etc.
Coacăzul
este o specie precoce, care intră pe rod din anul al 2-lea şi poate da
producţii de 2,5 – 4,5 t/ha în anul al 3-lea, iar în anul al 4-lea poate fi
considerat în plină perioadă de rodire,capabil să dea producţii de 7 – 10 t/ha.
În
comparaţie cu ceilalţi arbuşti fructiferi recoltarea fructelor se face relativ
uşor, dat fiind faptul că acestea ajung la maturitate în acelaşi timp. Această
însuşire permite recoltarea lor mecanizată (cu combine sau alte maşini adaptate
în acest scop). După recoltare fructele pot fi păstrate în stare proaspătă, în
încăperi cu temperatura scăzută (6 – 8oC) timp de 3-5 zile.
Coacăzul
se înmulţeşte uşor prin butaşi verzi, semilemnificaţi şi lemnificaţi, care se
înrădăcinează în proporţie de 60 – 75 %.
Coacăzul
se pretează în egală măsură atît pentru plantaţiile de tip industrial, cît şi
pentru loturile de lîngă casă.
Rentabilitatea
culturii este strîns legată de satisfacerea unor cerinţe biologice, proprii
speciei, şi care pot fi asigurate prin cultivarea soiurilor şi hibrizilor cu
potenţial productiv şi calitativ sporit, rezistente la principalii agenţi patogeni,
şi aplicarea în totalitate a unei tehnologii corespunzătoare.
Coacăzul
negru este solicitat în cantităţi nelimitate la export, la preţuri de
valorificare foarte convenabile.
2. Biologia coacăzului
a) Însuşirile biologice şi
morfologice ale plantei
Coacăzul negru (Ribes nigrum)
aparţine familiei Saxifragaceae. Coacăzul este un arbust multianual
(longevitatea fiind de 15 – 20 ani) cu vigurozitate diferită cu habitus compact
sau răsfirat. Înălţimea medie a unei tufe este de 1,5 – 2,0m. Lăstarii
principali cresc de la baza tufei, în număr de 20-25 bucăţi. Lăstarii la
coacăzul negru au miros caracteristic imprimat şi în tulpini. Mugurii de rod
sunt aşezaţi izolat pe toate părţile lăstarului, pe cînd la coacăzul roşu şi
alb, mugurii de rod se află sub formă de buchete. Cei mai buni lăstari de rod
sunt la vărsta de 1 – 3 ani. Florile de coacăz sunt hermafrodite. Sistemul
radicular este foarte ramificat. Rădăcinele active ocupă o zonă de 10- 40 cm
adîncime. Rădăcinele de schelet penetrează pînă la 1,0 – 1,5 m.
Perioada de rodire este între anii
4 – 10 cînd se obţin producţii economice asigurate de 2-3 kg/tufă. Coacăzul
începe vegetaţia primăvara devreme. Înfloritul începe în a doua jumătate a
lunii aprilie şi durează 10-12 zile. De la înflorire pînă la coacerea fructelor
trec 7-8 săptămîni.
Fructul este o bacă ce poate atinge
1,0-2,5 g, are forma globular-ovală, este de culoare neagră. Epoca de coacere
între soiuri este de 3-9 zile. Recoltarea începe cînd ultimul bob din ciorcine
şi-a schimbat culoarea.
Cerinţele faţă de factorii de
mediu
Coacăzul negru poate fi cultivat în
zone cu temperatură medie anuală de cca 8-10oC, cu precipitaţii suficiente
600-700mm şi bine repartizate în perioada de vegetaţie.
Coacăzul negru rezistă la
temperaturi de pînă la 28-30oC, dar suportă mai greu temperaturile ridicate din
timpul verii, cînd poate pierde frunzişul. Îngheţurile tîrzii de primăvară,
însoţite de temperaturi sub -5oC, dăunează coacăzului negru, care înfloreşte
foarte timpuriu. Porneşte în vegetaţie la temperatura de peste 2-4oC. Legarea
fructelor este optimă între 18-22oC. Deşi suportă umbrire parţială, coacăzul
negru reacţionează bine în condiţii de lumină deplină. Poate fi cultivat şi
intercalat în livezile pomicole cu distanţe mai mari între rînduri.
Plantele
de coacăz negru se dezvoltă bine şi fructifică abundent pe solurile fertile
aluvionare, argilo-nisipoase, argilo-lutoase şi chiar argiloase, bogate în
humus cu pH 6,0-6,5. Sunt nepotrivite solurile sărace, nisipoase, precum şi
cele acide, sărăturate sau cu exces de umeditate. Pentru plantaţiile de coacăz
se vor evita zonele bîntuite de curenţi reci în timpul iernii, precum şi cele
în care bat vînturi puternice şi secetoase în perioada înfloririi.
Ţinînd
seama de cerinţele coacăzului faţă de factorii de mediu se recomandă cultivarea
lui în zonele de nord şi centru ale tarii
Tehnologia
culturii
Alegerea
terenului.Plantaţia de coacăz se înfiinţează pentru 10-12 ani, prin urmare,
terenul trebuie să fie bine ales şi curăţit de buruieni. Potenţialul mare de
producţie al coacăzului negru se manifestă pe terenuri joase, bine drenate,
plane şi în pante de pînă la 5oC, cu expoziţia nordică, nord-vestică, sud-vestică, cu
soluri cernoziomice de compoziţie granulometrică luto-nisipoasă, argilo-lutoasă
cu fertilitate naturală ridicată.
Pregătirea
terenului Pentru înfiinţarea plantaţiilor de coacăz, terenul trebuie să fie
bine pregătii. Ca plante premergătoare sunt indicate leguminoasele, singure şi
asociate cu păioase, rădăcinoasele şi prăşitoarele
timpurii.
Un aport considerabil în asigurarea cu sustanţe organice îl aduc îngrăşămintele
verzi, cum sunt mazărea, bobul, lucerna etc.
Pregătirea
terenului trebuie făcută cu cel puţin 60 zile înaintea plantării. Solul trebuie
desfundat la adîncimea de 35-40 cm, iar apoi mărunţit (cu grapă cu discuri,
cultivator).
Fertilizarea
este o lucrare de bază la pregătirea terenului. Prin urmare , înainte de
plantare se administrează cantităţi mari de îngrăşăminte organice şi minerale.
Pentru fertilizarea de bază se recomandă 60-80 t/ha gunoi de grajd şi 150-200
kg/ha superfosfat şi sare potasică o dată în 3-4 ani. În cazul folosirii
îngrăşămintelor azotoase în formă de selitră amoniacală se recomandă
încorporarea lor odată cu a celor de fosfor şi potasiu la adîncime sub arătura
de bază. După plantare din 3 în 3 ani îngrăşămintele se împrăştie pe suprafaţa
rîndului şi se încorporează cu sapa sau la 10-12 cm cu cultivatorul. În
perioada de vegetaţie, după necesitate, se fertilizează cu azot 100-120 kg/ha
primăvara cu 8-12 zile înainte de înflorire.
Perioada
de plantare Cea mai bună perioadă de plantare este toamna după căderea
frunzelor, cît timp temperatura solului permite continuarea activităţii
ţesuturilor, ceea ce facilitează vindecarea rănilor şi chiar apariţia
rădăcinilor. Plantarea se poate face şi primăvara foarte timpuriu, înainte de
pornirea în vegetaţie a materialului săditor. Coacăzul începe vegetaţia foarte
devreme, prin urmare, plantarea de primăvară este riscantă.
Alegerea
soiurilor. Pentru plantaţii de producţie se recomandă următoarele soiuri de
coacăz negru: Golubka, Minai Şmirov, Belorusskaia sladkaia, bine se dezvoltă
soiurile de perspectivă: Ojebyn, Nistor Kozin, Zagadka, Cernoglazaia etc.
Aceste soiuri se preconizează şi pentru culesul mecanizat.
Tehnica plantării
Se
recomandă următoarele distanţe de plantare. În plantaţiile comerciale: 2.5- 3.0
m între rînduri şi 0,5 - 0,8 m în rînd, la hectar revinind cîte 4,2-8,0 mii
plante, în plantaţiile mici distanţa scade pînă la 1,6 - 2,0 m între rînduri şi
0,5-0,8 m în rînd, respectiv 5,1-12,0 mii plante/ha.
Direcţia
rîndurilor trebuie să fie N-S. În cazul culesului mecanizat mărimea plantaţiei
pentru o combină - 20 ha.
Coacăzul
se plantează în gropi cu dimensiunile: 40/40/40 cm pe loturile de lîngă casă
sau cu burghiul. Înainte de plantare butaşii se fasonează şi se mocirlesc.
Plantarea se face cu 8-10 cm mai adînc decît a fost în pepinieră. Odată cu
plantarea se udă cu 5-6 litri de apă/plantă sau se irigă cu 250-300 m3/ha. După
plantare tulpinile butaşilor se scurtează la 2-3 muguri. În cazul plantării
toamna plantele se muşuroiesc.
Taierile de formare şi
fructificare
Prin
tăieri se urmăreşte: formarea în scurt timp a unei tufe-viguroase, capabile să
dea rod din anul III de la plantare, asigurarea şi păstrarea unui număr
corespunzător de tulpini, care să dea producţii mari şi constante de fructe,
menţinerea unui echilibru între creştere şi rodire.
Pentru
executarea corectă a tăierilor trebuie să se ţină seama de unele
particularităţi biologice ale coacăzului, cum sunt: creşterea anuală de lăstari
lungi din zona coletului, capacitatea de a da producţii de fructe din anul II,
rodirea coacăzului numai pe tulpini de I an, producţii mari de fructe pe
tulpini de 2 şi 3 ani.
În
funcţie de scopul urmărit, tăierile se diferenţiază în tăieri de formare, tăieri de
rodire şi tăieri de reîntinerire.
Tăierile
de formare se fac în mod diferit după forma de conducere a coacăzului. Pentru TAIEREA IN FORMA DE TUFA, după
plantare, dacă plantele nu au fost tăiate înainte, cele 2-4 creşteri se
scurtează la 2-3 muguri, din care vor creşte 2-3 lăstari pe fiecare ramură.
În
perioada anului II la o tufă se vor găsi 2-4 ramuri primare şi pe fiecare cîte
cel puţin 2 ramuri secundare (fig.1). În medie pe tufă vor fi 6 ramuri de
ordinul II, care se scurtează la 3-4 muguri. Celelalte creşteri de prisos se
înlătură de la punctul de inserţie.
În
primăvara anului III, pe cele 6 ramuri de ordinul II se vor găsi cel puţin 12
creşteri de ordinul III, chiar şi mai multe şi adăugător lăstarii din trunchi
(fig.2). Ramurile de prelungire şi laterale se scurtează cu 1/5, la fel şi
lăstarii crescuţi porniţi din baza tulpinii. Pănă în toamnă tufa este complet
formată, iar prin tăierile din primăvară a anului IV se aleg maximum 20 de
tulpini de diferite vărste (fig.3,4).
Tăierea
tufei formate de coacăz negru fig 5
–pănă la tăiere, fig.6 – după tăiere
Tăierile
de fructificare se efectuează corespunzător particularităţilor biologice ale
coacăzului.Ştiind că rodirea la coacăzul negru are loc pe ramuri de 1-2 ani, se
va ţine cont prin tăieri să se asigure permanent, în perioada de producţie,
creşteri anuale şi de 2 ani. Tulpinile cu creşteri mici se vor suprima şi se
vor înlocui cu tulpini de 1 an adventive sau cu creşteri viguroase pornite de
la baza tulpinii ce trebuie înlocuită. Cu ocazia tăierilor de rodire se fac şi
tăierile de igienă culturală, cînd se îndepărtează toate ramurile rupte,
bolnave, precum şi cele ce îndesesc coroana sau care împedică executarea
lucrărilor de întreţinere a plantaţiei (fig 5,6).
Tăierile
de reîntinerire se aplică în perioada de declin a tufelor şi constă din
îndepărtarea tuturor tulpinilor de la bază şi care depăşesc vărsta de 1 an.
Concomitent se administrează îngrăşăminte organice şi minerale, în anul următor
se reţin în tufă 12-16 tulpini, care se taie la 1/4 -1/3 din lungimea lor, în
vederea ramificării.
Începînd
cu anul al 3-lea se obţin producţii satisfăcătoare de fructe. Tăierile se
aplică în continuare după principiile enunţate mai sus.
Întreţinerea
solului în plantaţiile de coacăz
Terenul
pe rînduri şi între rînduri în primii 2 ani de la plantare se recomandă să se
menţină curat de buruieni prin praşile manuale şi mecanice, repetate, circa 3-4
praşile manuale şi 4-5 mecanice între rînduri.
Începănd
cu anul al II-lea întreţinerea solului curat de buruieni se va face prin
praşile mecanice repetate şi prin erbicidări pre şi postemergente combinate,
cînd este cazul cu praşile manuale. Pentru combaterea buruienilor anuale
graminee şi celor perene se vor folosi erbicidele Pantera 1,5-2,0 l/ha ori
Zellex super 0,75-1,0 l/ha între rînduri cu soluţie de 250-300 l/ha.
Culturi
intercalate. Pe terenurile unde sunt posibilităţi de irigare în primii 2 ani de
la plantare intervalele între rînduri pot fi cultivate cu plante de talie mică,
cum sunt: cartoful, sfecla, morcovul, mazărea, fasolea pentru păstăi etc.
Lăţimea de interval cu plante intercalate trebuie calculată astfel ca de o
parte şi alta a rîndurilor de coacăz să rămînă o zonă liberă, lată de 60 cm.
Plantelor intercalate li se va asigura o tehnologie de întreţinere la nivelul
superior.
Irigarea
plantaţiilor
Cerinţele
coacăzului pentru apă sunt destul de mari în timpul formării florilor, la
sfîrşitul înfloririi, formării şi maturării fructelor şi în timpul
diferenţierii mugurilor de rod.
Pentru
menţinerea în sol a 70-80 % umiditate din capacitate de cîmp, cît este nevoie
ca plantele să crească şi să rodească corespunzător, sunt necesari 3200-3500 m3/ha de plantaţie
pe întreaga perioadă de vegetaţie. Cantitatea de apă pentru fiecare udare
constituie 400-500 m3/ha, ceea ce corespunde cu 40-50 mm precipitaţii. În
funcţie de posibilităţile existente udarea se poate face prin aspersiune, prin
brazde (teren plan) şi prin picurare cu instalaţii speciale în acest sens.
Irigarea
prin brazde se poate aplica la culturile din preajma locuinţelor , cînd
configuraţia terenului permite. Brazdele se deschid de o parte şi alta a
rîndurilor, la 70-90 cm de plante, cu orientare în direcţia pantei, care să nu
fie mai mare de 5o, pentru a permite o curgere lină a apei. Dimensiunile
brazdelor sunt de 10 cm adîncime şi 20-30 cm lăţime. După irigare brazdele se
astupă cu atenţie.
Irigarea
prin aspersiune se poate efectua pe toate tipurile de sol, inclusiv pe
terenurile în pantă şi se practică la cea mai mare scară în producţie.
Irigarea
prin picurare este o metodă nouă, pretabilă la cultura arbuştilor fructiferi.
Irigarea prin picurare are unele avantaje comparativ cu celelalte metode de
udare, printre care: consumul mic de apă, care se distribuie prin picurătoare
în zona de răspîndire maximă a rădăcinilor active, eliminarea sărurilor din
zona rădăcinilor; neadmiterea deplasării nivelului freatic către suprafaţa
solului; utilizarea surselor de apă cu debite mici.
Odată
cu irigarea poate fi aplicată şi fertilizarea. Prin intermediul apei doza
aplicată este de două ori mai mică faţă de aplicarea lor clasică în stare
solidă. În acest fel se evită poluarea apelor freatice cu azotaţi (nitraţi,
nitriţi) aduşi prin levigare, producţia de fructe fiind tot atăt de mare ca şi
la fertilizarea clasică, iar calitatea mai bună.
Combaterea
bolilor şi dăunătorilor
În
condiţiile Moldovei prejudicii mari îi aduc coacăzului bolile şi dăunătorii.
Dintre cele mai răspîndite sunt făinarea, antracnoza şi rugina.
Făinarea coacăzului este produsă de ciuperca Sphaerotheca mors-uvae.
Primele simptome apar de obicei la mijlocul lunii mai în faza de creştere
intensivă a lăstarilor şi se manifestă prin pete mici de culoare albă, cu
intensitate mai mare pe dosul frunzelor. Atacul se intensifică, atingînd
apojeul în luna august, cînd cuprinde atît frunzele cît şi lăstarii.
Pîsla
albicioasă de pe frunzele atacate se brunifică, frunzele se zbîrcesc, iar
marginile devin casante şi se rup. Vîrfurile lăstarilor atacaţi în faza erbacee
se usucă şi aceştea se îndoaie
Măsurile
de combatere: plantarea soiurilor rezistente la făinare; stropirea în timpul
vegetaţiei pînă la înflorire şi după recoltarea fructelor cu suspensie de 0,1 %
a preparatelor Karathane FN - 57, 18, 25 % sau suspensie de 0,04; 0,05% de
Baileton 25 % sau cu soluţie de Sulfat de cupru 1,0 %.
Antracnoza coacăzului şi agrişului produsă de ciuperca Pseudopeziza ribes. Este cea mai
periculoasă boală ce atacă plantaţiile de coacăz. Pagubele se datorează
defolierii timpurii a ramurilor de coacăz, fapt ce determină producţia de
fructe şi calitatea lor.
Ciuperca
atacă frunzele, pe ambele părţi ale cărora apar pete circulare sau neregulate,
la început de culoare brună-roşietică, apoi cenuşie-albicioasă. Mai tîrziu
petele confluiează acoperînd o bună parte din limb; ele capătă o culoare brună,
iar frunzele atacate cad prematur, încă de la sfîrşitul lunii iulie. Ciuperca
iernează numai pe frunzele atacate.
Pentru
reducerea rezervei biologice a acestei ciuperci este necesară aplicarea unor
astfel de măsuri ca: strîngerea şi arderea frunzelor atacate sau efectuarea
aratului de toamnă pentru încorporarea în sol a frunzelor bolnave.
Pentru
combaterea antracnozei se efectuează 4-6 tratamente fitosanitare, începînd de
la faza cînd 10-15 % din mugurii florali sunt desfăcuţi pînă la creşterea
noilor lăstari şi după recoltarea fructelor. Pentru tratament se pot folosi:
Topsin M 70% suspensie de 0,1 % sau zeamă bordeleză 1,0 %.
Rugina coacăzului este produsă de ciuperca Cronartia ribicolă, care
atacă frunzele. Pe partea superioară a frunzelor atacate apar pete galbene-
roşietice şi pe cea inferioară pustule (băşici) de culoare galbenă-portocalie.
Frunzele atacate de rugină se usucă şi cad.
Pentru
reducerea rezervei biologice se recomandă strîngerea şi arderea frunzelor
atacate sau încorporarea acestora în sol prin aratul de toamnă. În perioada de
vegetaţie se va folosi pentru stropit zeamă bordeleză de 1,0 %, sau Baileton 25
%-suspensie 0,04-0,05 % pînă la înflorire şi după recoltarea fructelor.
DĂUNĂTORII COACĂZULUI
Sfredelitorul tulpinilor (Sesia tipuliformis) este foarte răspîndit în
plantaţiile de coacăz. Este un dăunător specific al coacăzului, căruia îi
produce pagube foarte mari prin atacul tulpinilor, care se usucă. Insecta în
stare adultă este un fluture albastru-închis cu aripi sticloase, care au pe vîrf
o dungă galbenă-portocalie. Fluturile zboară în perioada iunie-iulie şi depune
ouăle în apropierea mugurilor. Din ouă apar larvele, care pătrund în ramuri,
hrănindu-se cu măduvă. După aceea se deplasează spre baza tulpinilor, unde
iernează.
Combaterea
dăunătorului se face prin eliminarea, în cursul lunii mai, a tulpinilor atacate
şi arderea lor. La plantare se vor folosi butaşi înrădăcinaţi sănătoşi. Pe cale
chimică se va interveni, cu puţin timp înainte de pîrguirea fructelor, cu insecticide
cu remanenţă redusă ca Actelic 0,15 %.
Păduchi de frunze
sunt
nişte insecte mici cu aparatul bucal adaptat pentru înpuns şi supt, lungi de
pînă la 2,2 mm. Se întîlnesc mai multe specii de păduchi de frunze. Majoritatea
sunt specii migrătoare, care dăunează frunzele. O specie se întîlneşte pe
lăstarii lignificaţi şi una pe rădăcini. Cel mai des se întîlneşte păduchele
lăstarilor de coacăz şi păduchele galicol al fructelor.
Păduchele lăstarilor de coacăz vatămă agrişul, coacăzul negru şi cel auriu. În
perioada, cînd se umflă mugurii, larvele păduchilor de frunze ies din ouăle
care au iernat pe lăstari şi se hrănesc cu frunzele ce se desfac. Frunzele
vătămate se răsucesc, se strîng ghem, lăstarii tineri se îndoaie şi încetează
de a mai creşte. După ce se scutură floarea larvele se transformă în femele,
care dau naştere la cîteva generaţii, ce se dezvoltă în cursul verii. Toamna
apare generaţia care depune ouăle.
Păduchele galicol al frunzelor –această specie se mai numeşte şi păduchele lînos al
coacăzului. Este larg răspîndit.
Vatămă îndeosebi frunzele tinere de coacăz roşu şi alb. Coloniile de păduchi se
concentrează de obicei pe partea de jos a frunzelor. În locurile vătămate
ţesutul frunzelor începe să crească anormal, formînd nişte umflături (gale) de
culoare roşie-închis sau galbenă pe partea superioară a frunzelor. Astfel de
frunze sunt bine vizibile. Plantele vătămate cresc încet, roada scade simţitor.
Cînd
păduchii sunt numeroşi, frunzele se usucă şi cad.
Măsuri de combatere a păduchilor de frunze. Tăiatul şi
nimicirea frunzelor vătămate de păduchele galicol al frunzelor la începutul
apariţiei lui. Stropitul primăvara devreme al tufelor cu o soluţie de Actelic
50%- 1,5 l/ha. Stropitul se efectuează cu 20 de zile înainte de recoltarea
bacelor. Folosind insecticidele este important să fie stropită bine partea
inferioară a frunzelor, unde se concentrează păduchii de frunze şi partea de
sus a lăstarilor cu coloniile păduchelui lăstarilor.
Păduchele de San Jose – vatămă
coacăzul, agrişul şi mulţi alţi arbori şi arbuşti. Deseori păduchii sunt
atît de numeroşi încît acoperă ramurile în întregime. Sugînd sucul din scoarţă,
ei slăbesc mult planta şi inhibează dezvoltarea lăstarilor. Iernează în stadiu
de ou (care este de culoare roşie-violetă) sub scuturile albe sau cenuşii
–deschis ale femelei. În perioada cînd coacăzul înfloreşte se nasc larvele
migratoare care se mişcă activ. Prinzîndu-se de scoarţă, ele se acoperă cu un scut
şi, dezvoltîndu-se mai departe, rămîn imobile. Femelele depun ouăle în luna
august. Păduchele are o generaţie pe an. Se răspîndeşte cu materialul săditor.
Măsuri de combatere. Folosirea
butaşilor pentru înmulţirea coacăzului numai de la plantaţii sănătoase. Tăierea
şi arderea ramurilor şi lăstarilor atacaţi de dăunător din toamnă sau primăvara
devreme pînă la dezmugurire. Pe tufele invadate ouăle păduchelui pot fi
nimicite stropidu-se cu o soluţie de 1,0 % de Dnoc. Stropind în timpul verii
împotriva moliei agrişului, viespilor şi altor dăunători, care vatămă frunzele,
se nimicesc şi larvele migrătoare ale păduchelui din San Jose. oacăzul mai este
atacat şi de alţi dăunători ca paianjeni, musculiţe. Molii, viespi care se
combat cu aceleaşi insecticide recomandate pentru păduchi şi sfredelitorul
tulpinilor de coacăz.

În condiţiile climatice ale tarii noastre recoltarea coacăzelor are loc la sfîrşitul lunii iunie. Durata recoltării este de 10-12 zile. Momentul recoltării se stabileşte în funcţie de coloraţia fructelor, de felul transportului, de posibilităţile de depozitare şi valorificare. Pentru fabricarea gemurilor coacăzele negre se recoltează în momentul cînd bacele din vîrful ciorchinelui nu sunt complet coapte. Cele destinate congelării sau preparării sucurilor se culeg la deplina maturitate.
Recoltarea
se face manual rupînd ciorchinul sau cu combine speciale, productivitatea
cărora este de 98 ori mai mare decît cea manuală. O combină MPIA poate recolta
boabele de pe 30-40 ha dacă plantaţia este constituită din soiuri cu coacerea
fructelor de la timpurie pînă la tîrzie.
În
mod obişnuit coacăzele se recoltează cu rahis, pe timp răcoros şi uscat, direct
în ambalajele cu care ajung la beneficiar. În aceste condiţii şi la temperatura
de 0-5oC
suportă un transport de 6-8 ore în ambalage mari (5-6) kg şi pînă la 12 ore în
ambalaje mici ( 0,5-1,0) kg. Se recomandă, ca fructele, pe măsura recoltării să
fie prerăcite la temperatura mijlocului de transport (maşini izoterme).
Grosimea stratului de fructe în ambalaje mai mari (4-8) kg nu trebuie să
depăşească 12 cm pentru asigurarea unei păstrări mai îndelungate.
Coacăzele
negre recoltate la începutul maturării se pot păstra în încăperi răcoroase timp
de 8-10 zile, iar în depozite frigorifice cu temperatura de 0oC şi 90 %
umeditate relativă-chiar şi o perioadă de 30-35 zile.
Bibliografie”:
Ion Caraman, doc.hab în şt.agricole la Institutul
Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare.





















Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu